Close Menu
Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7
Slide 8
Slide 9
Slide 10
Slide 11

Voordeel grondeigenaar

Het spreekt voor zich dat u uw terrein in gebruik wilt nemen zodra uw planning dat vereist. En dat u daarom wellicht wilt voorkomen dat er wettelijk beschermde dieren en planten op uw grond verschijnen. Die preventieve maatregelen lijken althans een logische stap, gezien de strenge regels van de Wet natuurbescherming.

Zonder toestemming
Wie zonder toestemming beschermde plant- en diersoorten verwijdert, overtreedt de wet en riskeert hoge boetes en stillegging van de werkzaamheden. En wie de wet wel volgt, loopt vaak kostbare vertraging op omdat de natuur die uiteindelijk verwijderd moet worden ook weer op zorgvuldige manier in dezelfde omvang moet worden teruggeplaatst (de zgn.compensatie). Veel eigenaren vinden natuur eigenlijk heel leuk. Zij kiezen er echter vanwege de risico‚Äôs toch voor om te proberen het terrein ongeschikt te maken en te houden om zo vestiging van beschermde dieren en planten te voorkomen.

Maar het kan anders
U kunt kiezen voor Tijdelijke Natuur. Grondeigenaren profiteren op verschillende manieren van Tijdelijke Natuur:

  • Uw bouwplannen lopen geen (kostbare) vertraging meer op. 
  • U hoeft geen tijd en geld meer te investeren in het preventief weren van beschermde dieren en planten.
  • U kunt een planning maken zonder risico op vertraging a.g.v. beschermde dieren en planten.
  • U mag de dieren en planten op uw grondgebied verwijderen, zodra de uitvoering van start gaat. Let wel op: u bent niet ontheven van de Zorgplicht. Iedereen in Nederland moet op alle mogelijke locaties zorgvuldig omgaan met natuur. Dit is van te voren in te plannen.
  • U geeft op een aansprekende en tastbare manier invulling aan uw beleid op het vlak van maatschappelijke verantwoord ondernemen.
  • U draagt met een Tijdelijk Natuurgebied bij aan het voortbestaan van (zeldzame en beschermde) plant- en diersoorten in Nederland.
  • U heeft een mogelijkheid om uw relatie met de omwonenden van uw terrein te verbeteren, zeker indien u uw Tijdelijke Natuurgebied openstelt voor het publiek.