Close Menu
Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7
Slide 8
Slide 9
Slide 10
Slide 11
Terug naar overzicht

Westergouwe

(Interview met Marien Brand, verantwoordelijk voor de communicatie van Westergouwe)

Aan de rand van Gouda ligt de woonwijk Westergouwe, een gebied van 200 hectare, waarvan sinds vorig jaar 45 hectare tot ‘Tijdelijke Natuur’ is gekroond. Nog eens 45 hectare is ingevuld als natuur- en recreatiegebied (de GroenBlauwe zone). Op de overige hectares wordt een nieuwe, groene woonwijk gerealiseerd door de Gemeente Gouda, VolkerWessels Vastgoed en Heijmans Vastgoed. Zij vroegen bij de provincie een ontheffing aan voor de Tijdelijke Natuur.

Oeverzwaluwwand

De Tijdelijke Natuur bevindt zich op polderlandschap dat tot voor kort agrarisch werd gebruikt en is nog pril. Maar de eerste resultaten zijn positief, zegt Marien Brand, verantwoordelijk voor de communicatie van Westergouwe. “We hebben een oeverzwaluwwand geplaatst op de fundering van een oude boerderij, grenzend aan de GroenBlauwe zone en een natuurspeelplaats. Die zit inmiddels vol met zwaluwen en vormt een mooie eyecatcher. En aan de overkant van het water loopt een klompenpad naar het centrale deel van de GroenBlauwe zone.”

Wat vinden de omwonenden van het extra stuk natuur dat ze erbij hebben gekregen? Brand: “We zijn nog niet actief naar buiten getreden met het gebied als zijnde ‘Tijdelijke Natuur’. Het is nog heel kortdag. Buiten de oeverzwaluwwand denk ik niet dat veel mensen de Tijdelijke Natuur hebben gezien, het ligt nogal een eind lopen van de bewoonde wereld af. Maar we gaan er zeker nog ruchtbaarheid aan geven. Ook omdat we wonen in Westergouwe associëren met weidse uitzichten en mooie polderlandschappen. De Tijdelijke Natuur vormt in die zin ook een meerwaarde.”

Of de biodiversiteit is veranderd sinds de Tijdelijke Natuur? Daar kan Brand nog weinig over zeggen: “We hebben wel grutto’s gezien. Welke planten er nu groeien, weten we niet precies. Eerst is het gebied agrarisch gebruikt door boeren en werd het dus gemaaid en bemest. Het gebied wordt nu niet meer intensief gebruikt, maar krijgt rust. Dat zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor de biodiversiteit.”

Klaar zijn we niet

Welke tips heeft Brand voor andere gemeenten of projectontwikkelaars die Tijdelijke Natuur overwegen? “Het belangrijkste is het aannemen van een goede ecoloog,” zegt Brand. “Hij heeft kleine beheersmaatregelen genomen, die grote resultaten hebben opgeleverd.” Klaar zijn ze nog niet. “We overwegen nog een amfibiepoel en het plaatsen van bijenkasten. Dan creëer je echt meerwaarde.”

  • Terrein:
    Gouda
  • Oppervlakte:
    45 hectare
  • Status:
    Lopend project


Downloads

de eerste resultaten zijn positief