Close Menu
Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7
Slide 8
Slide 9
Slide 10
Slide 11

AD Haagse Courant: Natuurgebieden gaan wijken voor huizen

Na een aantal jaren komt er een einde aan drie tijdelijke natuurplekken in Pijnacker. Als in 2018 wordt begonnen met de bouw, moet de natuur verkassen. Het grootste gedeelte van tijdelijke natuur in Ackerswoude is al verdwenen door de bouw van de huizen. Dat gebeurt in 2018 ook in het Koningshof en Pijnacker-Zuid. Daarmee verdwijnen de laatste tijdelijke natuurgebieden.

Dieren konden zo'n acht jaren verblijven op een oud boerenerf in Pijnacker-Zuid. ,,Jarenlang was de tendens om braakliggend terrein als een gazon te onderhouden", vertelt gemeentelijk ecoloog Michel Barendse. ,,Als we het ruiger beheren, komen er kleine zoogdieren, zoals hermelijnen, maar ook vogels, amfibieƫn en insecten op af. Er was zelfs een vos." De andere gebieden bestaan korter, maar ook daar doet de natuur onverwachte dingen. ,,We hadden er zelfs blauwborstjes." Volgens Barendse kan er nooit genoeg natuur zijn. ,,Daar ben ik ecoloog voor. Ik kan er wel mee leven dat de gebieden na verloop van tijd verdwijnen."

De bouw van de nieuwe wijken moet goed worden getimed. ,,We willen zo weinig mogelijk verstoren, dus doen we het buiten het broedseizoen en niet in de winter, want dan schuilen hier amfibieƫn onder stenen." De gemeente gaat de dieren niet verplaatsen. ,,Vooral pioniersnatuur is gewend dat het gebied verandert. De dieren zoeken gewoon een nieuwe plek." Barendse heeft wel een idee waar die heen kunnen. ,,De Groenzoom is een goed gebied, of het natuurnetwerk wat deels al is gerealiseerd."

Bron: AD/Haagsche Courant/26 Aug 2017 14:00